COPYRIGHT © 2000 - 2020   LAATSTE UPDATE: 05 JANUARI 2020            CONTACT

Rondreis Grand Tour IJsland

Het is een eiland in het noorden van de Atlantische Oceaan, ergens tussen Europa en Groenland dicht tegen de Noordpool cirkel aan. IJsland is een van de meest afgelegen plekken op aarde, het kent een unieke natuurlijke omgeving en boeiende lokale cultuur. Het is een indrukwekkende reisbestemming voor de avontuurlijke reiziger.

IJsland staat met name bekend vanwege de overweldigende natuur. Het landschap bestaat vooral uit bergachtig gebiedwaar rivieren doorheen stromen. Op verschillende plekken vind je gletsjers,watervallen, grotten en vulkanen. Sommige delen van het eiland zijn kaal en verlaten, andere delen zijn groen en vol met leven. Het binnenland is vrijwel onbewoond, aan de kust liggen her en der kleine dorpen en steden.

Seljalandsfoss - Skógafoss - Dyrhólaey - Vik

 

Na Reijkjavik richting ruige zuidkust, onderweg stoppen de geothermische centrale Hellisheid waar heet water en elektriciteit worden opgewekt, naar de machtige watervallen Seljalandsfoss en Skógafoss. Deze watervallen stromen over kliffen van de vroegere kustlijn van IJsland. De Skógafoss is maar liefst 60 meter hoog en bij mooi weer is er vaak een dubbele regenboog te zien. Echt geluk dat we schitterende regenboog zagen. Vervolgens door naar de beschermde kliffen van Dyrhólaey met een prachtig uitzicht over de zuidkust Dyrhólaey met een prachtig uitzicht over de zuidkust.

Landmannalaugar

 

Hele dag rijden we het binnenland van IJsland in naar de schitterende kleurrijke omgeving van Landmannulaugar. Een landschap met groene, grijze, rode bergen, eindeloze lavavelden en kraters. Een groot gedeelte van het jaar is dit gebied onbereikbaar. Maar in de zomermaanden is het hier een waar paradijs voor wandelaars. Op het lavaveld zijn ook veel warme én koude bronnen te vinden, ideaal om te ontspannen in een natuurlijk verwarmd bad.

Gewandeld naar boven via paadje, schitterende landschap, echt warm kleuren en enkele duizenden wollegras in volle bloei.

Laat in de avond genoten we van prachtig Noorderlicht met volle maan.

Skaftafell National Park - gletsjermeer Jökulsárlón

 

Een prachtige dag in het Skaftafell National Park. In het park zijn veel watervallen, gletsjers, valleien, bergen en rivieren te vinden. In de middag maken we een boottocht over de Jökulsárlónlagune. Op dit grootste gletsjermeer van IJsland zien we grote blokken ijs die zijn afgebroken van de Vatnajökullgletsjer. We varen tussen de ijsbergen door en langs de gletsjer. En bezoek op zwarte strand met ijsblokken.

Höfn – Djúpivogur - Egilsstadir

 

We gaan op ontdekking in het oostelijke gedeelte van IJsland. Deze regio kenmerkt zich door de verlaten en ruige fjorden. Onderweg maken we een stop bij het vissersplaatsje Djúpivogur. In deze oude handelsnederzetting vinden we de oudste gebouwen bij de haven uit de tijd dat de Denen de handel beheersten. Het Langabud museum dat gewijd is aan de lokale kustenaar Rikaro Jonsson is het oudste gebouw in Djúpivogur. We bezoeken ook het Petra Stein museum met een grote verzameling stenen en mineralen.

Egilsstadir – Dettifoss – Namaskard - Myvatn

 

Op naar het volgende hoogtepunt van de reis, de grootste waterval van Europa, namelijk de indrukwekkende Dettifoss. Onderweg is het genieten van prachtige landschappen, de gletsjer vallei van Jökuldalur en de wildernis van Möorudals. We sluiten de dag af met een stop bij de bubbelende modderpoelen van Namaskard en het meer van Myvatn.

Myvatn  - Godafoss - Akureyri

 

We laten de vulkanische omgeving van Myvatn achter ons en reizen door naar de waterval Godafoss, vertaald de Godenwaterval. Deze waterval is 30 meter breed en dankt zijn naam aan een oude Viking die hier zijn afgodsbeelden in de waterval gooide.

Naar Akureyri. Walvissen laten zich graag zien en een walvissafari is dan ook echt aan te raden! Prachtig buitelende bultrug gezien. Stralend weer en in de avond zwakke noorderlicht.

Akureyri – Kjölurroute – Gullfoss - Geysir

 

Vandaag verlaten we de geasfalteerde weg en reizen we via de Kjölurroute door het desolate binnenland van IJsland. Deze weg (ruim 173 km) van puin, gruis en gravel is slechts enkele maanden per jaar geopend en loopt tussen de Langjökullgletsjer en de Hofsjökullgletsjer. We zien onderweg naar het zuiden schitterende gletsjermeren, gebergte, heetwaterbronnen en lavavelden. We stoppen bij Hveravellir, bekend om zijn intense geothermische activiteit. Wanneer we de binnenlanden voorbij zijn, gaan we een kijkje nemen bij een van de grootste bezienswaardigheden van IJsland, de Golden Circle. Hierbij bezoeken we het heetwaterbronnengebied van Geysir, de meest unieke bezienswaardigheid van IJsland (hier zijn alle geisers in de wereld naar vernoemd). De actieve geiser Strokkur spuit om de ca. 6 minuten kokend water tot wel 30 meter hoog in de lucht. Niet ver van Geysir ligt de gouden waterval Gullfoss, die door velen de mooiste waterval van IJsland wordt genoemd. Een zéér indrukwekkend dag!

Snaefellsnes National Park - Borgarnes

 

Een dagexcursie naar het schiereiland Snaefellsnes. Dit schiereiland in het westen van IJsland wordt ook wel IJsland in het klein genoemd. Alles waar IJsland zo bekend om is, is hier te vinden. Bekijk gletsjers, rijd door kleine dorpjes, loop over zwarte stranden, spot unieke vogels en geniet van de watervallen. Erg leuk is het bezoek aan het haaienmuseum Bjarnarhöfn. Hier wordt nog op een van de weinige plekken in IJsland haai gevangen en bereid. Het haaienvlees wordt buiten in houten kisten te drogen gelegd, waarna het na 3 maanden in een open schuur wordt opgehangen om verder te drogen. Durft u het aan een stukje van deze IJslandse delicatesse te proeven? We eindigen de dag in Borgarnes.

Thingvellir National Park - Reykjavik

 

We bezoeken het Nationaal Park Thingvellir, de plaats waar vroeger het IJslandse parlement gevestigd was. Toen in 930 de eerste kolonisten besloten om een gemenebest te vormen, kozen ze het natuurlijke Amfitheater Thingvellir 'parlementsvlakte' als locatie voor hun algemene vergadering: De Alpingi. IJslanders hechten nog steeds grote waarde aan het belang van Thingvellir, ook vanwege de serene schoonheid van de vlakte dat in 1928 nationaal park werd. We eindigen de dag in Reykjavik, waar een korte stadstour ons laat kennismaken met de belangrijkste hoogtepunten. We wandelen door het oude stadscentrum en de haven. We zien de beroemde en eigenzinnige Hallgrimskirkja kerk en de populaire winkelstraat Laugavegur. Schitterende muziekgebouw Harpa.