COPYRIGHT © 2000 - 2020   LAATSTE UPDATE: 06 JANUARI 2020            CONTACT

KNNV - ARC reis: Schwäbische Alb in Zuidwest Duitsland, 6 juni t/m 15 juni 2017

De geologische bijzonderheden van dit gebied, de schoonheid van het landschap, de bijzondere plantengroei in de vele natuurreservaten én de rijke cultuur, gaven aanleiding om deze reis wederom op het programma te zetten. In Zuid Duitsland vormt de Schwäbische Alb een opvallende bergketen van het Zwarte Woud tot aan het Bayerische Wald.

Voornamelijk opgebouwd uit verschillende Jura-lagen (Lias, Dogger en Malm) laat de bodemopbouw een opvallend asymmetrische aspect zien: heel vlak naar het zuiden (met daar de bovenloop van de Donau, die uit de twee kleine riviertjes Brigach en Breg ontstaat in het stadje Donaueschingen), maar heel stel naar het noorden, het stroomgebied van de Rijn; daar liggen op de laatste uitlopers boven de vlakte veel kastelen o.a. de burcht Hohenzollern. Allerlei geologische verschijnselen, die voorkomen in kalkgebieden, zijn hier prachtig te zien, zoals dolinen, karstbronnen, grotten en zelfs rivier (de Donau !!) verdwijningen.

Voor fossielen bezoeken we het museum in Holzmaden; we proberen daar ook een fossielenrijke groeve te bezoeken, waar een ieder zelf mag "kloppen". Verder staat ook een Nusplinger – Plattenkalk – wandeling op het programma.

Daarnaast wordt het gebied gekenmerkt door een rijke plantengroei in de vele Naturschutzgebiete (bv. de Irndorfer Hardt) én door een bijzonder rijke cultuur met veel oude vakwerkhuizen (bv.in Ulm en Blaubeuren) en de overal zichtbare, vaak schitterende barokkerken (toppers zijn bijvoorbeeld Obermarchtal, Zwiefalten en Beuron).

 

Hattingen - Lehrpfad - Geisingen met kalkgraslanden
Geologischen Lehrpfad Nusplingen
Deggenreuschen - Rauschachen ten zuidwesten van Hufingen

Hattingen en Lehrpfad

Geisingen met kalkgraslanden

 

Geologischen Lehrpfad Nusplingen

Deggenreuschen - Rauschachen ten zuidwesten van Hufingen

Blaubeuren

Halmberg - Steinberg - Dürrenfeld - Warmberg

Eichfelsen

Het boven - Donau dal

Eichfelsen en Het boven - Donau dal
Halmberg - Steinberg - Dürrenfeld - Warmberg
Blaubeuren
Urweltmuseum - Holzmaden en Steinbruch Kromer
Kloosterkerk van Zwiefalten en Houtsnijwerk van de kloosterkerk Obermarchtal
Hayingen-Indelhausen

Kloosterkerk van Zwiefalten

Houtsnijwerk van de kloosterkerk Obermarchtal

 

Hayingen-Indelhausen

Urweltmuseum - Holzmaden

Steinbruch Kromer

KNNV - ARC reisverslag: Schwabisch Alb - Duitsland