STATISTIEK     COPYRIGHT © 2000 - 2018   LAATSTE UPDATE: 04 FEBRUARI 2018   CONTACT

Vlinderen in het Aosta-dal - Italië: tussen Apollovlinders en blauwtjes 2013

 

Het dal Valsavaranche - Pont
Avise – Cerellaz - Vens
Aosta’s Pont d’Ael en Ozein
Val du Rhêmes - Frassiney
Ozein – Lillaz - Pondel
Vens
De omgeving van Saint-Pierre

Struinend op zoek naar de meer dan honderd soorten vlinders van het Aostadal! En dat in een prachtig berglandschap, vlakbij de gletsjers van de Mont Blanc. In een weekje zien we meer Apollovlinders, rouwmantels, konings- en koninginnepages, grote boswachters en meer dan 25 soorten blauwtjes; het Aostadal is één van de beste vlindergebieden in Europa.

 

Behalve het Aosta-dal bezoeken we op deze vlinderreis ook andere natuurgebieden, zoals Gran Paradiso. Dit bekende natuurpark is een eldorado voor vlinders. We gaan er op zoek naar de echte specialiteiten en genieten van het fraaie berglandschap. Vlinderwaarnemingen zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Wind en bewolking kunnen ervoor zorgen dat er weinig vlinders te zien zijn. Vandaar dat deze vlinderreis tevens een echte natuurreis is. We hebben aandacht voor vlinders, maar ook voor het landschap, planten en andere soorten dieren. We gaan onder andere op zoek naar Alpenmarmotten en houden tevens de berghellingen goed in de gaten: hier zijn soms steenbokken en gemzen te zien.

 

’s Morgens beginnen we vaak in het dal met vlinderen. Langs een bosrandje vliegen keizermantels. Het smalle pad kronkelt langs een beekje en op open plekken vinden we soorten als de bosparelmoervlinder, de adippevlinder en de blauwe ijsvogelvlinder. Als de vlinders nog niet goed zijn opgewarmd kun je ze van dichtbij fotograferen. Het open veld waar we vlinderen lijkt net een bloemenzee. Vanuit de kruiden klinkt het zomergeluid van sprinkhanen en het wemelt er van de vlinders. Bijna alle families zijn aanwezig: blauwtjes, parelmoervlinders, pages, dikkopjes en zandoogjes. Bijzonder aantrekkelijke fotomodellen! Er zijn er zoveel dat er altijd wel eentje wil blijven poseren. In het veld besteden we ook aandacht aan herkenning en determinatie.

 

Na een paar uur is het zo warm dat er nog nauwelijks vlinders actief zijn. Ook voor ons is het dan beter de warmte te ontvluchten. Met de busjes zijn we binnen een uur op 2.000 meter hoogte. De temperatuur is hier weer aangenaam en er vliegen volop andere soorten rond. De alpenweiden kleuren geel van de gentianen. Op natte plekken zijn velden met paars bloeiende adderwortels. We zien onder andere witstreepblauwtjes, rode vuurvlinders en Titania’s parelmoervlinders.

Vens

De omgeving van Saint-Pierre

Het dal Valsavaranche – Pont

Avise – Cerellaz – Vens

Aosta’s Pont d’Ael en Ozein

 

Val du Rhêmes – Frassiney

Ozein – Lillaz bij Cogne – Aosta’s Pont dÁel