COPYRIGHT © 2000 - 2020   LAATSTE UPDATE: 05 JANUARI 2020            CONTACT

De vlinders van de bergen en meren van Noordwest-Griekenland

Prespa & Pindos vlinderreis

 

Deze vlinderreis vindt plaats in het noordwesten van Griekenland. We gaan op zoek naar typische Balkansoorten in een afwisselend landschap van kleinschalige cultuurlandschappen, bloemrijke valleien en rotsachtige heuvels met een sterk geurende kruidenvegetatie. We verkennen de schaduwrijke vallei van de Aoos rivier, de oevers van het Kleine Prespameer en nemen een kijkje bij de Vikoskloof, een van de diepste van Europa. Op deze gevarieerde reis worden meer dan honderd soorten vlinders verwacht en zal er ook aandacht zijn voor libellen, vogels en andere karakteristieke soorten.

De reis begint dicht tegen de grens met Macedonië, vlakbij het Grote en Kleine Prespameer. Vanuit een gastvrij hotelletje verkennen we de bijzonder vlinderrijke heuvels en valleitjes van het Varnous gebergte, waar we soorten als de centaurieparelmoervlinder en de Balkanvuurvlinder, tijm-, tragant- en bermblauwtje kunnen vinden. De oevers en heuvels rondom het vogelrijke Kleine  Prespameer, onder andere broedplek van de grootste broedplaatsen van kroeskop- en roze pelikanen, zijn ook bijzonder rijk aan vlinders, maar vooral ook aan libelen, zoals de kanaaljuffer, witpuntoeverlibel en de vuurlibel. Hier zien we ongetwijfeld ook diverse soorten slangen en schildpadden. En niet te vergeten tal van waterminnende vogelsoorten, zoals wellicht kwak, steltkluut en ralreiger. 70 vlindersoorten op één dag behoort hier tot de mogelijkheden. Dan rijden we naar het Pindosgebergte en nemen onze intrek in een bijzondere ‘wildlife lodge’ in de Aoosvallei, op een steenworp afstand van de Albanese grens. Hier kunnen we ook uitstekend ‘nachtvlinderen’ en horen we ‘s avonds de markante roep van de dwergooruil en het snorren van de nachtzwaluw. We verkennen de schaduwrijke èn vlinderrijke vallei, waar langs de oevers, in de graslanden en in de oude platanenbossen o.m. op zoek gaan naar blauwe ijsvogelvlinder, grote vos, boomblauwtje. We verkennen het prachtige karstgebied van Zagori, een totaal ander landschap, waar droogte en warmte overheersen en waar we weer andere soorten zien, zoals rostvlinder, wegedoornpage en witbandzandoog. Als er tijd over is brengen we ook een bezoekje aan de Vikoskloof, een van de diepste van Europa en een van de meest fotogenieke plekken van Griekenland. Tenslotte rijden we naar het dorp Siatista aan de voet van de berg Askion. Hier gaan we op zoek naar zeldzame soorten als salieblauwtje en heliotroopblauwtje. Maar ook vogelsoorten als de blauwe rotslijster, ortolaan en steenpatrijs kunnen we hier zien.

Tijdens de reis verplaatsen we ons met twee minibusjes, zodat we maximale flexibiliteit hebben en ook bij de meest afgelegen gebieden kunnen komen. Dagelijks wordt door de chauffeur van een van de busjes voor een smakelijke picknick in het veld gezorgd, om zoveel mogelijk tijd op mooie locaties te besteden. Er zijn voldoende schaduwrijke plekken waar u de (mogelijke) warmte even kunt ontvluchten. We verblijven in drie hotels, die midden in het vlindergebied liggen; onder meer in een gastvrij hotelletje vlakbij het Prespa meer, en in een bijzondere ‘wilderness lodge’,  een bijzondere accommodatie middenin de natuur, waar duurzaam ondernemen en aandacht voor alle facetten van de natuur centraal staan. De hotels liggen in kleine bergdorpen waar u ook ’s avonds een leuke wandeling kunt maken of gewoon een authentieke Grieks drankje kunt nuttigen.

 

Het Varnous gebergte
Tussen Grote Prespameer en Kleine Prespameer
Agios Germanos - Florina - Konitsa

Het Varnous gebergte

 

Tussen Grote Prespameer en Kleine Prespameer

Agios Germanos - Florina - Konitsa

Een mooie rit door de Pindos bergen
Een mooie rit door berglandschappen Epirus
Konitsa - het dorp Siatista
Dorpje Agios Germanos

Een mooie rit door de Pindos bergen

Een mooie rit door berglandschappen Epirus

 

Konitsa - het dorp Siatista

Dorpje Agios Germanos