// -->

 

COPYRIGHT © 2000 - 2019   LAATSTE UPDATE: 15 MEI 2019            CONTACT

Vlindereis Zwitserland - Unter Engadin – Ardez 2015

 

Wie in juli naar de bergen van Unter Engadin gaat, treft daar een waar vlinderfestival. Vele soorten blauwtjes, erebia’s en parelmoervlinders fladderen dan rond op de bloemrijke graslanden. Je kunt er op een korte wandeling door de bloemenweiden moeiteloos vijf soorten dikkopjes tegenkomen. En de apollovlinders laten zich bewonderen tijdens hun prachtige glijvluchten. Begeleid door twee vlinderspecialisten!

Samen met de vlinderspecialisten Kars Veling en Ben van As kunt u deze zomer de ongekende vlinderrijkdom van de Zwitserse Alpen ontdekken.  De variatie in microklimaat is hier bijzonder en ook de bodem kent veel afwisseling: van kalksteen, via dolomiet naar de zuurdere gesteenten. Dat alles levert in een klein gebied een gevarieerde en uitbundige plantengroei op, en dientengevolge een grote rijkdom aan vlindersoorten! We verkennen deze streek vanuit een stategisch in het Unter-Engadin tal gelegen hotel, van waaruit we gemakkelijk de verschillende vlinderlocaties in het hoofddal en de verschillende zijdalen kunnen bereiken. We maken gebruik van twee minibusjes die door de reisleiders bestuurd worden. Hierdoor hebben we maximale flexibiliteit en kunnen we gaan waar we willen en kunnen we ook de kleinste weggetjes nemen.

Zoals gebruikelijk bij onze vlinderreizen is er geen vastomlijnd dagprogramma. De reisleiders maken de avond ervoor de plannen voor de dag erop, maar die kunnen zomaar ’s ochtends worden gewijzigd als de weersomstandigheden ongunstig zijn. Twee dagen zoeken we de zonovergoten flanken van het Unter-Engadintall. zoeken we het wat verder weg en hogerop en gaan we op zoek naar bijzondere soorten op de Ofenpas en de Fluealapas, elk met een heel eigen vlinderbevolking.

Door de grote variatie in hoogte, we wandelen van 1000 tot bijna 3000 meter hoogte, zijn er veel verschillende soorten vlinders te verwachten. We kijken niet alleen naar vlinders, maar ook andere insecten en planten hebben onze aandacht. In zo’n schitterend berggebied zijn ook allerlei vogels te zien en we zullen onze ogen niet sluiten voor draaihals, waterspreeuw en steenarend om maar wat te noemen. Toch kiezen we de locaties uit op hun vlinderrijkdom en daar ligt toch de focus. En als de weersomstandigheden gunstig zijn, gaan we bij het hotel ook op zoek naar nachtvlinders!

 

Fluellapas – Susasca – Aval Fless - Tschuggen
Ardez - Ftan
Ofenpas met omgeving en Pass dal Fuorn

Fluellapas – Susasca

Aval Fless – Tschuggen

Ardez – Ftan

Ofenpas en omgeving

Plan da Muglin – Ramosch – Ischla da Strada - Tschlin
Guarda - R. Alp Suot
Schilderachtige dorpje Ardez

Plan da Muglin – Ramosch

Ischla da Strada – Tschlin

Guarda - R. Alp Suot

Schilderachtige dorpje Ardez